sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Keczup z cukinii i śliwek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek.

Keczup z cukinii i śliwek

Składniki:

Keczup z cukinii i śliwek

Składniki

Sposób przygotowania:

Keczup z cukinii i śliwek
Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.

Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy. 

Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.