Sposób przygotowania:
Keczup z cukinii i śliwek
Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.
Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy.
Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.
Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy.
Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.
Marika-
sammakko
Według mnie smakuje znacznie lepiej, jest delikatniejszy. Można go doprawić według uznania a nawet dodać więcej koncentratu pomidorowego.