Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. * Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin. ** Ta ilość ciasta pozwala napełnić dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą.
dża
edytaha
Hihi, a ja oprócz masełka dołożyłam ogóry małosolne :D
2milutka
edytaha
Agatko, teraz troszkę chłodniej, więc można sobie pozwolic na wypieki :)
gosia56
edytaha
Gosiu, chlebek pyszny, spróbuj upiec chociaż raz, a zobaczysz, że wcale nie będziesz miała ochoty na sklepowy :)
darmiona
edytaha
Dzięki :):)