góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Keks, w którym nigdy nie opadną bakalie

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny (można dać 3/4 kostki)
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • dużo bakalii

Sposób przygotowania:

Keks
Wodę, cukier, cukier waniliowy zagotować, aby rozpuścił się cukier. Do gorącego dodać margarynę i rozpuścić ją. Po ostygnięciu dodać do płynu mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i bakalie, delikatnie wymieszać. Bakalie powinny być drobno pokrojone, mniej więcej wielkości rodzynek i obtoczone (bez moczenia) w mące ziemniaczanej. Ciasto wylać do foremek. Piec ok. godziny w 180-200 st. C. Ciasto najczęściej pęka w czasie pieczenia i tak powinno być w przypadku dobrego keksu.