Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny keks z bakaliami, doskonały do popołudniowej kawy.

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 500 g mąki
  • 125 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 4 płaskie rodzynki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g rodzynek
  • 150 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g kandyzowanych wiśni

 

Sposób przygotowania:

Keks
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno po 1 jajku. Dodać szczyptę soli i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Wlać mleko i wszystko wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji. Dodać bakalie do utartego ciasta. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 60 - 70 minut w podgrzanym piekarniku.