LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

keks dietetyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na keks dietetyczny ( bez tłuszczowy)

keks dietetyczny

Składniki:

keks dietetyczny

 

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag bakalii ( daktyle, rodzynki, orzechy, migdały)

 

Sposób przygotowania:

keks dietetyczny
Na początku jajka ubijamy z cukrem gdy cukier w jajkach będzie rozpuszczony dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem staranie mieszamy. Następnie dodajemy lekko oprószone mąką bakalie ( wcześniej należy je umyć i starannie wysuszyć) i wszystko starannie ale delikatnie mieszamy (nie używamy miksera). Długą i wąską blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą maną. Wypełniamy blachę ciastem i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 50 minut. Po tym czasie można babkę polukrować lub polać dowolną polewą i ozdobić bakaliami lub drobnymi cukierkami.