lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Keks do dłuższego przechowywania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczny ciasto, keks do dłuższego przechowywania.

Keks do dłuższego przechowywania

Składniki:

Keks do dłuższego przechowywania

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • 25 dag masła
  • 20 dag bakalii
  • 15 dag owoców w zalewie (syropie)
  • 5 g sody oczyszczonej
  • tłuszcz do wysmarowania
  • 1 łyżka bułki tartej do obsypania tortownicy
  • 1 łyżka mleka lub wody do rozpuszczenia sody

Sposób przygotowania:

Keks do dłuższego przechowywania
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszać, pod koniec dodać roztwór sody. Bakalie przed użyciem zalać gotującą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją odsączyć. Orzechy i migdały posiekać na cząstki o wielkości około 8mm. Owoce odsączyć z syropu i lekko przepłukać wodą. Owoce i bakalie wymieszać z mąką i połączyć z utartymi żółtkami. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym i obsypanym bułką tartą papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po ostudzeniu ciasto (jeszcze ciepłe) wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.