ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Keks łatwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto należy do prostych ale jego smak, dzięki połączeniu bakalii i jabłek wcale nie jest banalny

Keks łatwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks łatwy

 

  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
  • rodzynki
  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Keks łatwy
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do miski dodajemy kolejno jaja, olej, rodzynki, posiekane orzechy i jabłka pokrojone w kostkę. Całość miksujemy. Powstałe ciasto rozlewamy do dwóch form keksowych i pieczemy ok.50-60 min w temp.170'
Keks łatwy
Jabłka kroimy w kostkę, a orzechy siekamy
Keks łatwy
Mąkę należy przesiać wówczas ciasto jest pulchniejsze
Keks łatwy
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i miksujemy
Keks łatwy
Powstałe ciasto rozlewamy do dwóch foremek o dowolnym kształcie (chociaż preferowane są formy keksowe)