Sposób przygotowania:
Keks orkiszowy z otrębami
W dzieży miksera ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. W oddzielnej misce łączymy mąkę, otręby, odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Stopniowo przesypujemy je do masła z cukrem- cały czas miksując na niskich obrotach. Składniki suche dodajemy naprzemiennie z jajkami. Kiedy już całość ładnie się połączy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, który uperfumuje nasze ciasto. Wszystkie dodatki owocowe łączymy w oddzielnej misce- a więc łączymy ze sobą kandyzowaną papaję, wiśnię, skórkę pomarańczową oraz suszoną żurawinę- do owoców dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby mąka dokładnie pokrywał owoce- dzięki temu nie opadną na dno. Przekładamy je do ciasta i dokładnie mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy 60- 70 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy lukrem, przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!