madzialena1987

madzialena1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto jest łatwe w przygotowaniu

Keks świąteczny

Składniki:

Keks świąteczny

 

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 20 cukru
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 40 dag bakalii
  • kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny
Rodzynki namoczyć w rumie pozostałe bakalie rozdrobnić. Bakalie oprószyć mąką. Masło utrzeć cukrem i szczyptą soli na puszystą masę , nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do misy i nadal ucierać na jednolitą puszysta masę następnie dodać bakalie i pianę z białek ubitą ze szczyptą soli delikatnie wymieszać . Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe ciasto ostudzić polać polewą czekoladową.