lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Keks w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Keks oblany czekoladą przełożony konfiturą

Keks w czekoladzie

Składniki:

Keks w czekoladzie

 

  • kostka masła
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 20 dag czekolady
  • konfitura (dowolna)

Sposób przygotowania:

Keks w czekoladzie
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.Ucierając dodawaj po jednym żółtku.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia,cały czas ucierając dodawaj mąkę stopniowo do masy.Na sam koniec dodaj ubitą,sztywną pianę z białek.Ciasto lekko wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy keksowej.Piecz godzinę w temp 175 st.Ostudzone ciasto przekrój na pół,przełóż dowolną konfiturą i polej na wierzchu czekoladą rozpuszczoną na parze.