dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Keks z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakalie już od pewnego czasu ładnie się do mnie uśmiechały, więc postanowiłam upiec pyszny i kolorowy keks.

Keks z jabłkiem

Składniki:

Keks z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Keks z jabłkiem

krok 1:

Keks z jabłkiem
Bakalie dokładnie mieszamy z łyżką mąki.

Jeśli wśród bakalii mamy rodzinki to należy je wcześniej na moczyć w gorącej wodzie. Pozostałe bakalie mieszamy z łyżką mąki.

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Krok 2:

Keks z jabłkiem
Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka.

Miękką margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po żółtku i mieszamy.

Dodajemy startą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Miksujemy.

Krok 3:

Keks z jabłkiem
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Do ciasta dodajemy bakalie i jabłka. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do wąskiej formy i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego.


Tagi:

ciasto jabłka