Sposób przygotowania:
Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi
1. Biszkopt
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę (z dodatkiem szczyty soli). Dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy stopniowo przesiane uprzednio mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do suchego patyczka . Biszkopt zrzucamy z wysokości kolan, po czym studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty, każdy nasączamy herbatą.
2. Krem
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i rum, miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
3. Przekładanie ciasta.
Na biszkopt wykładamy dżem z brzoskwini, na to kolejny blat ciasta, na niego bitą śmietanę. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Kiwi obieramy, kroimy w półplastry, kawałki kiwi wykładamy na wierzch tortu.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę (z dodatkiem szczyty soli). Dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy stopniowo przesiane uprzednio mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do suchego patyczka . Biszkopt zrzucamy z wysokości kolan, po czym studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty, każdy nasączamy herbatą.
2. Krem
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i rum, miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
3. Przekładanie ciasta.
Na biszkopt wykładamy dżem z brzoskwini, na to kolejny blat ciasta, na niego bitą śmietanę. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Kiwi obieramy, kroimy w półplastry, kawałki kiwi wykładamy na wierzch tortu.