Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto nieskomplikowany, szybki tort o delikatnym smaku śmietanki połączonej ze słodyczą owoców. W sam raz do niedzielnej kawki.

Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi

 

 

  • Słoiczek dżemu brzoskwiniowego

 

  • Na krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • kieliszek białego rumu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi
1. Biszkopt

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę (z dodatkiem szczyty soli). Dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy stopniowo przesiane uprzednio mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do suchego patyczka . Biszkopt zrzucamy z wysokości kolan, po czym studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty, każdy nasączamy herbatą.

2. Krem

Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i rum, miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

3. Przekładanie ciasta.

Na biszkopt wykładamy dżem z brzoskwini, na to kolejny blat ciasta, na niego bitą śmietanę. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Kiwi obieramy, kroimy w półplastry, kawałki kiwi wykładamy na wierzch tortu.
Prosty tort z dżemem brzoskwiniowym i kiwi
Tort przed udekorowaniem kiwi i wiórkami kokosowymi

Tagi:

okazje tort