Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort "Tropikalne marzenie"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort, który zadowoli każdego łasucha -puszysty biszkopt, delikatna masa śmietanowa, tropikalny koktajl. Tort rozpływa się w ustach i przenosi nas w słoneczne tropiki. Jedząc go, można się poczuć jak na plaży, z tropikalnym drinkiem z palemką w ręku.

Tort "Tropikalne marzenie"

Składniki:

Tort "Tropikalne marzenie"

 

 

  • woda z cytryną do nasączenia biszkoptu

 

  • Na krem:
  • 500 mg śmietany 30 procent
  • 500 mg mascarpone
  • 3 łyżki cukru

 

 

  • owoce i pralinki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort "Tropikalne marzenie"

Pieczenie biszkoptu

Tort "Tropikalne marzenie"
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie nasączamy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Mąkę - oba rodzaje - przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy w 175 st.C ok.35 min.

Rzucamy na podłogę z wysokości kolan, studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.

Przygotowanie tropikalnego koktajlu

Tort "Tropikalne marzenie"
Tropikalny koktajl z mango, kiwi, ananasa, brzoskwiń

Kiwi, ananasa i mango obieramy. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera, dodajemy cukier, blendujemy.

Podgrzewanie koktajlu z galaretką

Tort "Tropikalne marzenie"
Koktajl owocowy podgrzewamy z galaretką pomarańczową

Koktajl owocowy przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, odstawiamy, aż koktajl zgęstnieje.

Przygotowanie kremu śmietanowego

Tort "Tropikalne marzenie"
Krem z bitej śmietany i sera mascarpone z cukrem

Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier i mascarpone. Krem dzielimy na 3 porcje.

Koktajl tropikalny dzielimy na 2 porcje.

Do jednej z nich dodajemy jedną porcję kremu śmietanowego.

Przekładanie - warstwa 1

Tort "Tropikalne marzenie"

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy koktajl tropikalny, a na nim masę śmietanową. Kładziemy drugi blat.

Przekładanie - warstwa 2

Tort "Tropikalne marzenie"

Drugi blat przekładamy połączonym kremem śmietanowym i tropikalnym. Wykładamy trzeci blat.

Dekorowanie ciasta

Wierzch i boki dekorujemy kremem śmietanowym. Wierzch dekorujemy wg uznania.