Sposób przygotowania:
Tort "Tropikalne marzenie"Pieczenie biszkoptu
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
Mąkę - oba rodzaje - przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy w 175 st.C ok.35 min.
Rzucamy na podłogę z wysokości kolan, studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.
Przygotowanie tropikalnego koktajlu
Kiwi, ananasa i mango obieramy. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera, dodajemy cukier, blendujemy.
Podgrzewanie koktajlu z galaretką
Koktajl owocowy przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, odstawiamy, aż koktajl zgęstnieje.
Przygotowanie kremu śmietanowego
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier i mascarpone. Krem dzielimy na 3 porcje.
Koktajl tropikalny dzielimy na 2 porcje.
Do jednej z nich dodajemy jedną porcję kremu śmietanowego.
Przekładanie - warstwa 1
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy koktajl tropikalny, a na nim masę śmietanową. Kładziemy drugi blat.
Przekładanie - warstwa 2
Drugi blat przekładamy połączonym kremem śmietanowym i tropikalnym. Wykładamy trzeci blat.
Dekorowanie ciasta
Wierzch i boki dekorujemy kremem śmietanowym. Wierzch dekorujemy wg uznania.