karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Keks z kandyzowanymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

keks według przepisu mojej mamy, pyszny o każdej porze roku, idealny do kawy, jako dodatek owoce kandyzowane lub bakalie

Keks z kandyzowanymi owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks z kandyzowanymi owocami

 

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce kandyzowane lub bakali

Sposób przygotowania:

Keks z kandyzowanymi owocami
Jajka w całości ubijamy z dodatkiem cukry, na parze . Kostkę margaryny dokładnie miksujemy, następnie dodajemy ubite z cukrem jajka, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mleko, oraz dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy owoce, które wcześniej dokładnie obtaczamy w mące, dzięki czemu nie opadną na dno formy. Masę przelewamy do formy keksówki, pieczemy w tem 180 stopni ok 50 minut.
Keks z kandyzowanymi owocami
gotowe ciasto wyjete z blachy kroimy po ostygnięciu

Tagi:

keks ciasto