edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Klasyczny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klasyczny keks upieczony w oparciu o nieocenione wskazówki pani BarbaryBytnerowiczowej

Klasyczny keks Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klasyczny keks

 

  • Przy pieczeniu keksa bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku ucierana masa może się zważyć. O przygotowanie foremki i rozgrzanie piekarnika też trzeba się zatroszczyć wcześniej, gdyż utarte ciasto trzeba jak najszybciej wstawić do piekarnika.
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 30 dag i 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bakalland) lub po 10 dag miękkich rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej i kandyzowanego ananasa lub papai
  • 5-10 dag posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Klasyczny keks
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło spienić w misce przy pomocy łopatek miksera, dodać do niego aromat i cukier puder. Dokładnie utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego). Kiedy masa zwiększy objętość i będzie dobrze ubita, w 2-3 partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie ją wmieszać na mniejszych obrotach. Do mieszanki keksowej wsypać łyżkę mąki i wymieszać (moje owoce ze świeżo otwartej paczki były miękkie i wilgotne, nie musiałam ich namaczać), a następnie razem z posiekanymi orzechami dodać do ciasta i wymieszać łopatką. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej keksówki i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 minut, a przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy już nie jest w środku surowe. Pozwolić mu spokojnie wystygnąć :)
Klasyczny keks
Do mieszanki keksowej wsypać łyżkę mąki i wymieszać, a następnie razem z posiekanymi orzechami dodać do ciasta i wymieszać łopatką.
Klasyczny keks
Ciasto doskonale smakuje na podwieczorek ze szklanką mleka.