Sposób przygotowania:
Klasyczny keks
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło spienić w misce przy pomocy łopatek miksera, dodać do niego aromat i cukier puder. Dokładnie utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego). Kiedy masa zwiększy objętość i będzie dobrze ubita, w 2-3 partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie ją wmieszać na mniejszych obrotach. Do mieszanki keksowej wsypać łyżkę mąki i wymieszać (moje owoce ze świeżo otwartej paczki były miękkie i wilgotne, nie musiałam ich namaczać), a następnie razem z posiekanymi orzechami dodać do ciasta i wymieszać łopatką. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej keksówki i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 minut, a przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy już nie jest w środku surowe. Pozwolić mu spokojnie wystygnąć :)

