Ketchup domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Poprostu nigdy więcej przecierania przez drobne sitko,o nie! jeśli już to blender i koniec ,kropka.

Ketchup domowy

Składniki:

Ketchup domowy

 

  • 6 dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki

 

 

  • 1 mała czerwona cebula obrana i posiekana

 

 

  • 3 łyżki octu jabłkowego

 

  • pół łyżeczki melasy

Sposób przygotowania:

Ketchup domowy
1. Umieścić wszystkie składniki w średnim garnku i dusić na słabym ogniu przez 45 min. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu zmiksować, przetrzeć przez sito usuwając pestki. Ostudzić, przełożyć do miseczki, nakryć i przechowywać w lodówce max. 3 dni.

2.Można sporządzić większą ilość ketchupu. Po ugotowaniu wkładać do słoiczków na ciepło. Słoiczki stawiać do góry dnem aby się zawekowały. Ketchup w słoiczkach można przechowywać dłużej.

Ps: Moja babcia radzi pasteryzowac przez 10 minut:P

Na zdrowie!