Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Ketchup domowy pikantny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe P

Ketchup domowy pikantny

Składniki:

Ketchup domowy pikantny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ketchup domowy pikantny
Pomidory umyć, sparzyć i najlepiej obrać ze skórek, aby podczas gotowania skórki nie zwijały się w drobne ruloniki, mogące przeszkadzać później w spożywaniu. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w drobne kawa- łeczki. Obrać jabłka i oczyścić je z gniazd nasiennych. Całość ugotować, a następnie zmiksować lub przepu- ścić przez sito albo maszynkę do mięsa. Do smaku do- dać przygotowane przyprawy i tak gotową masę goto- wać na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mie- szając, zwracając uwagę, aby masa się nie przypaliła. Jeszcze gorący ketchup ponakładać do słoików i do- kładnie pozakręcać. Ustawić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia dla pasteryzacji. Można też pastery- zować w garnku z wodą gotując przez ok. 30 min. we wrzątku.