Sposób przygotowania:
Ketchup domowy pikantny
Pomidory umyć, sparzyć i najlepiej obrać ze skórek, aby podczas gotowania skórki nie zwijały się w drobne ruloniki, mogące przeszkadzać później w spożywaniu. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w drobne kawa- łeczki. Obrać jabłka i oczyścić je z gniazd nasiennych. Całość ugotować, a następnie zmiksować lub przepu- ścić przez sito albo maszynkę do mięsa. Do smaku do- dać przygotowane przyprawy i tak gotową masę goto- wać na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mie- szając, zwracając uwagę, aby masa się nie przypaliła. Jeszcze gorący ketchup ponakładać do słoików i do- kładnie pozakręcać. Ustawić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia dla pasteryzacji. Można też pastery- zować w garnku z wodą gotując przez ok. 30 min. we wrzątku.