SUPERPRZEPIS

Ketchup pikantny

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ketchup pikantny Więcej zdjęć (5)

Ten ketchup mogę wyjadać łyżką ze słoika. Po prostu jest pyszny. Porcję podwajam ponieważ ketchup jest pracochłonny.

Składniki:

Ketchup pikantny

 

  • 2 kg pomidorów najlepiej lima
  • 1/2 kg jabłek winnych
  • 1/2 kg selera, marchwi i pietruszki /ma być w sumie pół kilo/
  • 1/4 kg cebuli
  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • pieprz do smaku
  • 1 paprykę chili
  • 2 liście laurowe utłuczone
  • 4 goździki utłuczone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 200 ml octu
  • 1 łyżka soli /do smaku/
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia około dwie łyżki

Sposób przygotowania:

Ketchup pikantny
Pomidory myję, kroję na pół i przesmażam w brytfannie. Przecieram je przez sito. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, to samo robię z marchewką i selerem, pietruszką.Cebule obraną i pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję jabłka, i resztę warzyw. Jak warzywa będą miękkie, dodaje do nich przetarte pomidory pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Ketchup pikantny
cebula obrana i przesmażona na patelni na oleju
Ketchup pikantny
seler i marchewka obrana i pokrojona na kawałki
Ketchup pikantny
pomidory usmazone przecierane przez sito
Ketchup pikantny
ketchup przetarty smażony na wolnym ogniu