bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Ketchup pomidorowy bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku postanowiłam przygotować własny ketchup z pomidorów i warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu.

Ketchup pomidorowy bez cukru

Składniki:

Ketchup pomidorowy bez cukru

 

Sposób przygotowania:

Ketchup pomidorowy bez cukru
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam warzywa za pomocą robota wielofunkcyjnego.

Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie trzy godziny, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu przez przy godziny.

Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty.

Przelewamy do umytych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.