Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne miodowo- ketchupowe skrzydełka z grilla

Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka

 

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka
Skrzydełka dokładnie płuczemy, każde kroimy na 3 części. Lotki zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i gotujemy około 30 minut do odparowania 2/3 wody. Wywar przecedzamy, studzimy. Dodajemy ketchup, chili, miód oraz mniej więcej 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy surowe kawałki skrzydełek, mieszamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Pieczemy na grillu około 15 minut z każdej strony.
Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka
Wywar przecedzamy, studzimy. Dodajemy ketchup, chili, miód oraz mniej więcej 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka
Marynatą zalewamy surowe kawałki skrzydełek, mieszamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny.