Sposób przygotowania:
kiedy nie ma czsu na gołąbki
Umyty i odsączony ryż wrzucam na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem par kropel oleju.Wody 3 szklanki. Jak tylko ryż trochę zgęstnieje wyłączam i przykrywam /oszczędność energii i nie ma obawy, że się rozgotuje/
Siekam cebulę, podduszam na tłuszczu i wrzucam mięso, nie rumienię, ale niech się dobrze zetnie..Kiedy ryż wchłonie wodę mieszam go z mięsem, dodaję magę, miętę sól i pieprz do smaku.
Układam na dnie naczynia kiszoną kapustę i warstwę ryży, i znowu kapustę i ryż. Na wierzchu ma być kapusta. Polewam trochę tłuszczu i zapiekam w piekarniku, aż kapusta będzie przyrumieniona.Powinno trochę postać, wtedy wychodzi z naczynia jak tort i można go ładnie pokroić na porcje.
Jak ktoś lubi można polać keczupem albo sosem pomidorowym.
Siekam cebulę, podduszam na tłuszczu i wrzucam mięso, nie rumienię, ale niech się dobrze zetnie..Kiedy ryż wchłonie wodę mieszam go z mięsem, dodaję magę, miętę sól i pieprz do smaku.
Układam na dnie naczynia kiszoną kapustę i warstwę ryży, i znowu kapustę i ryż. Na wierzchu ma być kapusta. Polewam trochę tłuszczu i zapiekam w piekarniku, aż kapusta będzie przyrumieniona.Powinno trochę postać, wtedy wychodzi z naczynia jak tort i można go ładnie pokroić na porcje.
Jak ktoś lubi można polać keczupem albo sosem pomidorowym.