Sposób przygotowania:
Kiełbasa biała drobiowo - wieprzowa
Zaczynamy od oddzielenia mięsa od kości w udkach . Piersi kurczaka kroimy w kostkę . Obieramy czosnek. Podgardle kroimy w kostkę . Wszystkie mięso mielimy na grubym oczku . Następnie doprawiamy solą peklową ale nie za dużo będziemy jeszcze solić mięso solą zwykłą. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Wyciskamy 40 ząbków . Do mięsa dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprze, majeranek i sól. Dobrze mieszamy . Ta czynność musi troszkę trwać . Mięsko musi być dobrze wypieszczone. Mieszając dolewamy wodę . Dalej mieszamy. Kosztujemy . Jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy. Nie podaję ilości przypraw ponieważ każdy ma swój gust kulinarny . Ma być czuć majeranek ma być odpowiednio słona i ma być czuć pieprz. Następnie . Jelita moczymy w wodzie ok 20 min. Po tym czasie jesteśmy gotowi do napychania jelita. Formujemy kiełbaski ok 20 cm. skręcamy i napychamy następną . Ja robiłam po 6 kiełbasek i ucinałam . Taka kiełbaskę rozwieszamy na kijkach. Na noc. Teraz albo parzymy albo wędzimy. Kiełbaska świąteczna gotowa.
slawcio
a ile soli peklowej tez maja byc czuc?
ile soli zwyklej? pieprzu majeranku.
iwa643
1/2 szklanki soli ale kosztować - 5 op majeranku 1,5 opakowania pieprzu