Sposób przygotowania:
Kiełbasa biała domowa
wołowinę razem z karkówką mielę maszynką do mięsa oczka średnica 8 mm. Boczek mielę maszynką osobno oczka małe. Mięso po zmieleniu przekładam do miski dodaję otarty majeranek, zmielony pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewam wodę i całość wyrabiam ręką około 30 minut. Przyprawy proponuję dodawać do smaku jak kto lubi. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut następnie naciągam jelito na kurek z wodą i płuczę jelito zimną wodą. Na maszynkę do mięsa ręczną nakładam nasadkę specjalną do kiełbasy, naciągam jelito. Mięso wkładam do maszynki i formuję kiełbasy. Co kawałek kiełbasy okręcam dwa razy w celu porcjowania. Końcówkę kiełbasy zawiązuje nitką.
jaNina
Ela Dz