mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

SUPERPRZEPIS

Kiełbasa biała domowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kiełbasa swojska polecam na sylwestra.

Kiełbasa biała domowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiełbasa biała domowa

 

  • 2,5 kg karkówki
  • 90 dkg boczku chudego świeżego
  • 90 dkg wołowiny
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżki majeranki
  • woda około 0,5 litra
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania:

Kiełbasa biała domowa
wołowinę razem z karkówką mielę maszynką do mięsa oczka średnica 8 mm. Boczek mielę maszynką osobno oczka małe. Mięso po zmieleniu przekładam do miski dodaję otarty majeranek, zmielony pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewam wodę i całość wyrabiam ręką około 30 minut. Przyprawy proponuję dodawać do smaku jak kto lubi. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut następnie naciągam jelito na kurek z wodą i płuczę jelito zimną wodą. Na maszynkę do mięsa ręczną nakładam nasadkę specjalną do kiełbasy, naciągam jelito. Mięso wkładam do maszynki i formuję kiełbasy. Co kawałek kiełbasy okręcam dwa razy w celu porcjowania. Końcówkę kiełbasy zawiązuje nitką.
Kiełbasa biała domowa
Boczek świeży karkówka wołowina czosnek świeży
Kiełbasa biała domowa
Mięso zmielone maszynką do mięsa majeranek
Kiełbasa biała domowa
Mięso wyrobione w maszynce formowane kiełbaski