SUPERPRZEPIS

Kiełbasa swojska cienka i gruba

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kiełbasa swojska cienka i gruba Więcej zdjęć (11)

Na święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że przygotujemy sobie swojskie wędliny .
Tak więc następną wędlinką jaką zrobiłam jest kiełbasa cienka i gruba. Podzielę się z Wami moim przepisem. Jest to pracochłonne ale jaki efekt końcowy.

Składniki:

Kiełbasa swojska cienka i gruba

 

  • mięso różne 10 kg, (szynka, łopatka, boczek świeży i karkówka),
  • na 1 kg mięsa - 17 g peklosoli,
  • na 1 kg mięsa pieprz 2 g roztarte w moździerzu,
  • na 1 kg mięsa 3 - 4 ząbki czosnku,
  • na 1kg mięsa majeranek 2 g,
  • na 1kg mięsa 1/2 łyżeczki cukru,
  • na 1 kg mięsa jałowiec 2 ziarenka roztarte w moździerzu,
  • Jelita grube i cienkie,

Sposób przygotowania:

Kiełbasa swojska cienka i gruba
Na samym początku przygotowałam sobie mięso, oddzieliłam chude od tłustego. Tłuste zmieliłam na drobnym sitku maszynki a chude na dużych oczkach sitka. W połowie mielenia do mięsa dodałam część przypraw i dalej mieliłam pozostałe mięso. Po zmieleniu całego mięsa dodałam pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wyrabiałam dolewając wodę. Masę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w zimne miejsce na 2 godziny, ponownie przemieszałam, a następnie napełniałam specjalną maszynką do kiełbasy jelita.

Część masy napełniłam w cienkie jelita, a część w grube jelita.

Jelita wcześniej moczyłam w letniej wodzie (około 3 godziny, następnie jelita przepłukałam po bieżącą wodą).

Tak przygotowaną kiełbasę powiesiłam na drewniane okrągłe kije w celu przesuszenia i ocieknięcia na 2 - 3 godziny. Po tym czasie kiełbasę przewiesiłam do nagrzanej do 30 - 40 stopni wędzarni i suszyłam jeszcze godzinę przy otwartych drzwiach wędzarni.

Po tym czasie drzwi zamykam, podnoszę temperaturę do 50 -60 stopni i wędzę 3 -4 godziny. Wędzę drzewem owocowym. Po uwędzeniu kiełbasę odwieszam do wystygnięcia.

Rada;

Po dodaniu przypraw i dokładnym wymieszaniu masę należy spróbować, gdyby była za mało doprawiana dołożyć przypraw.

Ja podałam przyprawy na 1 kg mięsa więc należy pomnożyć przyprawy tyle razy ile mamy kilogramów mięsa np. 3 kg mięsa to 3 razy 2 gramy pieprzu i tak dalej.
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Mięso po umyciu i osuszeniu dzielimy na chude i tłuściejsze, tłuściejsze mielimy na drobnych oczkach a chude na dużych
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Po połowie mielenia do mięsa dodajemy połowę przypraw
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Dalej mielimy do wykończenia mięsa ,dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista dodając wodę
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Masę przykrywamy folią i odkładamy w chłodne miejsce na 2 godziny, po tym czasie nabijamy specjalną maszynką do namoczonych wcześniej jelit
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Gotowa kiełbasę wieszamy na kije drewniane i suszymy 2 -3 godziny w celu od kapania
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Po tym czasie kiełbasę wieszamy do nagrzanej do 30 -40 stopni wędzarni i przy otwartych drzwiach suszymy jeszcze godzinę
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Drzwi zamykamy podnosimy temperaturę do 50 - 60 stopni i wędzimy 3 -4 godziny, wędzimy drzewem owocowym -
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Kiełbas cienka po uwędzeniu
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Kiełbasa gruba po uwędzeniu
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Kiełbasa po przekrojeniu