Sposób przygotowania:
Kiełbasa swojska cienka i gruba
Na samym początku przygotowałam sobie mięso, oddzieliłam chude od tłustego. Tłuste zmieliłam na drobnym sitku maszynki a chude na dużych oczkach sitka. W połowie mielenia do mięsa dodałam część przypraw i dalej mieliłam pozostałe mięso. Po zmieleniu całego mięsa dodałam pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wyrabiałam dolewając wodę. Masę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w zimne miejsce na 2 godziny, ponownie przemieszałam, a następnie napełniałam specjalną maszynką do kiełbasy jelita.
Część masy napełniłam w cienkie jelita, a część w grube jelita.
Jelita wcześniej moczyłam w letniej wodzie (około 3 godziny, następnie jelita przepłukałam po bieżącą wodą).
Tak przygotowaną kiełbasę powiesiłam na drewniane okrągłe kije w celu przesuszenia i ocieknięcia na 2 - 3 godziny. Po tym czasie kiełbasę przewiesiłam do nagrzanej do 30 - 40 stopni wędzarni i suszyłam jeszcze godzinę przy otwartych drzwiach wędzarni.
Po tym czasie drzwi zamykam, podnoszę temperaturę do 50 -60 stopni i wędzę 3 -4 godziny. Wędzę drzewem owocowym. Po uwędzeniu kiełbasę odwieszam do wystygnięcia.
Rada;
Po dodaniu przypraw i dokładnym wymieszaniu masę należy spróbować, gdyby była za mało doprawiana dołożyć przypraw.
Ja podałam przyprawy na 1 kg mięsa więc należy pomnożyć przyprawy tyle razy ile mamy kilogramów mięsa np. 3 kg mięsa to 3 razy 2 gramy pieprzu i tak dalej.
Część masy napełniłam w cienkie jelita, a część w grube jelita.
Jelita wcześniej moczyłam w letniej wodzie (około 3 godziny, następnie jelita przepłukałam po bieżącą wodą).
Tak przygotowaną kiełbasę powiesiłam na drewniane okrągłe kije w celu przesuszenia i ocieknięcia na 2 - 3 godziny. Po tym czasie kiełbasę przewiesiłam do nagrzanej do 30 - 40 stopni wędzarni i suszyłam jeszcze godzinę przy otwartych drzwiach wędzarni.
Po tym czasie drzwi zamykam, podnoszę temperaturę do 50 -60 stopni i wędzę 3 -4 godziny. Wędzę drzewem owocowym. Po uwędzeniu kiełbasę odwieszam do wystygnięcia.
Rada;
Po dodaniu przypraw i dokładnym wymieszaniu masę należy spróbować, gdyby była za mało doprawiana dołożyć przypraw.
Ja podałam przyprawy na 1 kg mięsa więc należy pomnożyć przyprawy tyle razy ile mamy kilogramów mięsa np. 3 kg mięsa to 3 razy 2 gramy pieprzu i tak dalej.
BozenaMatuszczyk
Habi to prawda wędlinki wyszły bardzo smaczne,.;)
Dziękuję za miłe słowa.;)