SUPERPRZEPIS

Świąteczny schab wędzony na mokro

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świąteczny schab wędzony na mokro Więcej zdjęć (7)

Na święta Bożego Narodzenia postanowiłam sobie zrobić wędlinki własnej roboty. Dzielę się z Wami przepisem na pyszny schab wędzony na mokro.
Schabik wyszedł rewelacyjny, smaczny i kruchy.
Domownicy zachwyceni.

Składniki:

Świąteczny schab wędzony na mokro

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab wędzony na mokro
Mięso do wędzenia czyli szynki ,schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa:

Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.

Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Zalewamy przygotowaną solanką.(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte). Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce. Co drugi dzień przemieszać.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny.

W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny.

Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni. Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy 4 -5 godzin.

Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania. Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać.

Rada;

Na 1kg mięsa około 0,70 litra wody (tak by mięso było dokładnie zakryte).
Świąteczny schab wędzony na mokro
Schab dokładnie oczyścić z błonek i zbędnego tłuszczu ,osuszyć
Świąteczny schab wędzony na mokro
Do garnka wlać wodę dodać sól peklową oraz cukier wymieszać do rozpuszczenia składników
Świąteczny schab wędzony na mokro
Do dużego pojemnika włożyć oczyszczone mięso dodać przyprawy oraz zalać przygotowaną solanką
Świąteczny schab wędzony na mokro
Po 8 dniach schab wyjmujemy zakładamy haki i wieszamy do wysuszenia na 3 - 4 godziny
Świąteczny schab wędzony na mokro
Wędzimy w temperaturze 50 -60 stopni około 4 - 5 godzin
Świąteczny schab wędzony na mokro
Po uwędzeniu schab wkładamy do gorącej wody i parzymy nie dopuszczając do zagotowania 2 godziny po czym wyłączmy ogień i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzony schab wyjmujemy osuszamy papierowym ręcznikiem i możemy kroić