Sposób przygotowania:
Kiełbasa z kapustą zasmażaną i puree
Kielbasę nacinam z obu stron i smażę na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy z jednej strony bedzie przysmażona, dodaję pokrojone cebule w piórka. Gdy z obu stron bedzie podsmażona przykrywam pokrywką, co jakiś czas obracając kielbasę i mieszam cebulę aby sie nie przypaliła. Kapuste kroję na mniejsze części żeby nie parzyła później po brodzie. Gotuję około 40 minut- do miękkości z posiekanym rozmarynem. Na patelni przgotowuję zasmażkę. Do rozgrzanego na dnie oleju dodaję mąkę i mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaję ją do miękkiej kapusty, gotuję i doprawiam ewentualnie solą. Część cebuli z kiełbasy dodaję do kapusty aby zyskała dodatkowego aromatu. Obrane ziemniaki gotuje w wodzie z dodatkiem pół kostki bulionowej. gdy beda miekkie odcedzam, dodaję pół szklanki mleka i miksuję na gładką masę. Podaję kiełbaskę z puree i kapustą zasmażaną