jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kiełbaska domowa majerankowa.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiełbaska domowa z majerankiem bez chrząstek i tłuszczu.

Kiełbaska domowa majerankowa. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiełbaska domowa majerankowa.

 

  • 700 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 1300 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • sól peklowa
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • jelita solone

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaska domowa majerankowa.
Mięso wołowe mielimy dwa razy na drobnym sitku, mięso wieprzowe raz. Dodajemy sól peklową wg. przepisu na opakowaniu soli. Dodajemy zioła i posiekany drobno czosnek oraz pół szklanki wody źródlanej . Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 12 godzin. Jelita płuczemy z soli i za pomocą maszynki napełnij jemięsem - związujemy końcówki i formujemy kiełbaski. Gotujemy je ok 30 min. w gorącej wodzie nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy kiełbaskę gorącą z chrzanem lub musztardą - pycha!
Kiełbaska domowa majerankowa.
Jelita napełniamy masą mięsną za pomocą końcówki do kiełbas w maszynce do mielenia.

Tagi:

mięso