WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1146]

Kiełbaska z grilla z marynaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 1/5 głosów: 2

Kiełbaska marynowana w piwie i przyprawach, a następnie wolno grillowana na grillu tradycyjnym, podana z ogórkiem.

Kiełbaska z grilla z marynaty

Składniki:

Kiełbaska z grilla z marynaty

 

  • 6 pętek kiełbasy np. śląskiej
  • 1szkl. jasnego piwa
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kiełbasy z grilla
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Kiełbaska z grilla z marynaty

ETAP 1:

Piwo wlać do miski najlepiej z szerszym dnem takiej aby można w niej było ułożyć kiełbaski jedna przy drugiej. Do piwa przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku. Wsypać roztarte zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i przyprawę do kiełbaski z grilla. Wszystko dokładnie rozmieszać żeby przyprawy nie pozbijały się w grudki.

Kiełbaski ponacinać z obu stron robiąc krateczkę lub ukośne nacięcia a następnie zanurzyć kiełbaski w marynacie. Pozostawić je tak na kilka godzin a następnie przełożyć na rozgrzanego grilla. Grillować z obu stron aż się ładnie przypieką.

Podawać z ketchupem i musztardą i np. z ogórkiem konserwowym.