jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pascha z niespodzianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkanocy stół zawsze kojarzy mi się z sernikiem, mazurkiem i paschą. Na tegoroczne święta polecam dwukolorową paschę z kajmakową niespodzianką. Połączenie pyszne, więc polecam.

Pascha z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pascha z niespodzianką

CZĘŚĆ JASNA

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 gram sera białego z wiaderka,
  • Cukier puder do smaku,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

KAKAOWA CZĘŚĆ

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera z wiaderka,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1,5- 2 łyżki kakao,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • 4 łyżki kajmaku,
  • Biała czekolada do dekoracji,
  • Owoce kandyzowane do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Pascha z niespodzianką

ETAP 1

Pascha z niespodzianką
W jasną warstwę paschy wbijamy kieliszki

Pucharki potrzebne do przygotowania deseru wykładamy gazą. Aby gaza lepiej się układała, wcześniej zwilżamy ją wodą.
JASNA CZĘŚĆ:
Żelatynę rozpuszczamy w około ¼ szklanki przegotowanej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku (około 2 łyżki). Całość dokładnie miksujemy. Na koniec masę łączymy z płynną, letnią żelatyną. Tak przygotowany ser wykładamy do przygotowanych pucharków, napełniając nim pucharki do ½ wysokości. W środek każdego wyłożonego sera wbijamy kieliszek. Dzięki temu powstanie nam miejsce na kajmak. Pucharki z deserem odkładamy do chłodu by masa zastygła.

ETAP 2

Pascha z niespodzianką

Po zastygnięciu deseru, delikatnie wyjmujemy kieliszki. W otrzymany otwór nakładamy masę kajmakową.

ETAP 3

Pascha z niespodzianką
rozpuszczone kakao dodajemy do sera

KAKAOWA CZĘŚĆ:
Kakao dobrej jakości rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, tak by uzyskało ono konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy w około ¼ szklanki wody. Tak jak w przypadku jasnej masy, schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. W dalszej kolejności masę łączymy z kakao, a na koniec z letnią żelatyną.

ETAP 4

Pascha z niespodzianką
Kakaowy ser wykładamy na jasną warstwe

Tak przygotowaną kakaową część wykładamy na jasną, przykrywając jednocześnie kajmak. Paschy ponownie wkładamy do chłodu, by kakaowa część zastygła.
Gotowe desery delikatnie wyjmujemy z pucharków i odrywamy z nich gazę. Całość dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowi rozpuszczona czekolada oraz pokrojone owoce kandyzowane, ułożone w kształt kwiatków.