Sposób przygotowania:
Pascha z niespodziankąETAP 1
Pucharki potrzebne do przygotowania deseru wykładamy gazą. Aby gaza lepiej się układała, wcześniej zwilżamy ją wodą.
JASNA CZĘŚĆ:
Żelatynę rozpuszczamy w około ¼ szklanki przegotowanej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku (około 2 łyżki). Całość dokładnie miksujemy. Na koniec masę łączymy z płynną, letnią żelatyną. Tak przygotowany ser wykładamy do przygotowanych pucharków, napełniając nim pucharki do ½ wysokości. W środek każdego wyłożonego sera wbijamy kieliszek. Dzięki temu powstanie nam miejsce na kajmak. Pucharki z deserem odkładamy do chłodu by masa zastygła.
ETAP 2
Po zastygnięciu deseru, delikatnie wyjmujemy kieliszki. W otrzymany otwór nakładamy masę kajmakową.
ETAP 3
KAKAOWA CZĘŚĆ:
Kakao dobrej jakości rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, tak by uzyskało ono konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy w około ¼ szklanki wody. Tak jak w przypadku jasnej masy, schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. W dalszej kolejności masę łączymy z kakao, a na koniec z letnią żelatyną.
ETAP 4
Tak przygotowaną kakaową część wykładamy na jasną, przykrywając jednocześnie kajmak. Paschy ponownie wkładamy do chłodu, by kakaowa część zastygła.
Gotowe desery delikatnie wyjmujemy z pucharków i odrywamy z nich gazę. Całość dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowi rozpuszczona czekolada oraz pokrojone owoce kandyzowane, ułożone w kształt kwiatków.
gusia1000
marietta