Sposób przygotowania:
"Kiełbaski" z ciecierzycyzielona pasta
Ciecierzycę gotujemy zgodnie z instrukcją . Ugotowaną odcedzamy, zostawiając trochę wody i blendujemy razem z posiekaną natką pietruszki, ząbkami czosnku i oliwą.
Pastę przyprawiamy czosnkiem staropolskim i pieprzem, dolewamy ok.2 łyżki wody z gotowania cieciorki. Dokładnie mieszamy.
Folię cienko smarujemy oliwą i wykładamy na nią trzecią większą część pasty, formując walec. Dość ciasno zwijamy folię i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 1/2 -1 godziny.
czerwona otoczka
Proso, zalewamy odrobiną soku pomidorowego i ketchupu, mieszamy i odsączamy ewentualny płyn. Lekko schłodzony walec- kiełbaskę, obtaczamy w prosie i znów zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
Rano wyjmujemy gotową kiełbaskę, którą możemy rozsmarować na chlebie, lub jeść łyżeczką.
marietta