CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

"Kiełbaski" z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciecierzyca z natką pietruszki na wesoło, nawet niejadek chętnie skusi się na taką kiełbaskę. Pyszne śniadanie.

"Kiełbaski" z ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

"Kiełbaski" z ciecierzycy

pasta zielona

czerwona otoczka

  • 20-30 g proso ekspondowane
  • gęsty sos pomidorowy -kilka łyżek
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

"Kiełbaski" z ciecierzycy

zielona pasta

"Kiełbaski" z ciecierzycy
Proso mieszamy z sokiem , ketchupem i osączamy

Ciecierzycę gotujemy zgodnie z instrukcją . Ugotowaną odcedzamy, zostawiając trochę wody i blendujemy razem z posiekaną natką pietruszki, ząbkami czosnku i oliwą.
Pastę przyprawiamy czosnkiem staropolskim i pieprzem, dolewamy ok.2 łyżki wody z gotowania cieciorki. Dokładnie mieszamy.
Folię cienko smarujemy oliwą i wykładamy na nią trzecią większą część pasty, formując walec. Dość ciasno zwijamy folię i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 1/2 -1 godziny.

czerwona otoczka

Proso, zalewamy odrobiną soku pomidorowego i ketchupu, mieszamy i odsączamy ewentualny płyn. Lekko schłodzony walec- kiełbaskę, obtaczamy w prosie i znów zawijamy w folię i chowamy do lodówki.


Rano wyjmujemy gotową kiełbaskę, którą możemy rozsmarować na chlebie, lub jeść łyżeczką.