SUPERPRZEPIS

Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni

Ten pasztet, to kwintesencja jesiennych smaków, bo suszone grzyby do pieczonej dyni i ciecierzycy pasują jak mało co.

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni
Grzyby opłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie w wodzie, w której się moczyły ugotować je do miękkości.Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, osuszyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć kawałki dyni, spryskać je olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestygnięcia. Ziarna ciecierzycy starannie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ciecierzycę ugotować do miękkości. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Cebulę pokroić i usmażyć na oleju bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia i razem z pieczoną dynią i grzybami również zmielić w maszynce. Zmieloną ciecierzycę, cebulę, dynię przełożyć do miski miksera, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy i jeszcze raz bardzo starannie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.