Sposób przygotowania:
Pasztet z ciecierzycyETAP 1:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
ETAP 2:
Chleb tostowy namoczyć w mleku.
ETAP 3:
Ciecierzycę osączyć.
ETAP 4:
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem do pieczenia).
W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.
ETAP 5:
Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.
ETAP 6:
Do masy dodać jajka.
ETAP 7:
Masę dokładnie wymieszać - będzie dość luźna.
ETAP 8:
Masę przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać powierzchnię.
ETAP 9:
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.
ETAP 10:
Pasztet świetnie smakuje z dodatkiem sosu barbecue przygotowanego według przepisu
https://gotujmy.pl/domowy-sos-barbeque,przepisy-pomidory-przepis,245449.html
LauraLaura
edytaha
Będzie mi bardzo miło :) Z niecierpliwością czekam na opinię :)