edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wegetariański pasztet z ciecierzycy to idealny dodatek do chleba. Świetnie smakuje między innymi z dodatkiem domowego sosu barbecue.

Pasztet z ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy

 

  • 80 dag ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 ugotowana marchew
  • 1/4 ugotowanej bulwy selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 kromki chleba tostowego – u mnie „4 ziarna”
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 pełne łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • mielony kminek

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy

ETAP 1:

Pasztet z ciecierzycy
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.

ETAP 2:

Pasztet z ciecierzycy
Kromki chleba tostowego namoczyć w mleku.

Chleb tostowy namoczyć w mleku.

ETAP 3:

Pasztet z ciecierzycy
Ciecierzycę dokładnie osączyć z zalewy..

Ciecierzycę osączyć.

ETAP 4:

Pasztet z ciecierzycy
Ciecierzycę zmielić z warzywami, cebulą i chlebem.

Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem do pieczenia).
W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.

ETAP 5:

Pasztet z ciecierzycy
Dodać natkę, siemię lniane i przyprawy.

Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.

ETAP 6:

Pasztet z ciecierzycy
Do przyprawionej masy dodać 3-4 jajka.

Do masy dodać jajka.

ETAP 7:

Pasztet z ciecierzycy
Masę wymieszać.

Masę dokładnie wymieszać - będzie dość luźna.

ETAP 8:

Pasztet z ciecierzycy
Masę przełożyć do keksówki.

Masę przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać powierzchnię.

ETAP 9:

Pasztet z ciecierzycy
Upieczony pasztet pozostawić w foremce.

Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.

ETAP 10:

Pasztet świetnie smakuje z dodatkiem sosu barbecue przygotowanego według przepisu
https://gotujmy.pl/domowy-sos-barbeque,przepisy-pomidory-przepis,245449.html