kaprys79

kaprys79

Kuchcik
[Przepisów: 2]

kieszenie drobiowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne danie dla lubiących szpinak oraz różnego rodzaju roladki z drobiu; można wcinać samodzielnie lub z różnymi dodatkami

kieszenie drobiowe ze szpinakiem

Składniki:

kieszenie drobiowe ze szpinakiem

 

  • piersi z kurczaka lub z indyka
  • ok. pół opakowania mrożonego szpinaku
  • pół kostki twarogu ( może być również ser mozarella )
  • jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

 

 

 

Sposób przygotowania:

kieszenie drobiowe ze szpinakiem
Szpinak lekko rozmrozić. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i wrzucić szpinak na patelnię, dodać szczyptę soli i pieprzu a także sprasowany lub rozdrobniony czosnek. Po chwili smażenia na oliwie dodać trochę mleka, jeszcze chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie. Do osudzonego szpinaku dodać rozdrobniony (choćby widelcem ) twaróg lub startą na tarce mozarellę oraz jajko. Powstałym w ten sposób farszem napełniamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka lub indyka ( wystarczy zrobić poziome nacięcie w drobiu ). Tak przygotowane kieszonki z farszem układamy na kawałkach nasmarowanej oliwą z oliwek folii aluminiowej i szczelnie zawijamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.