Sposób przygotowania:
Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywamiETAP 1:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.
Farsz:
Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie,
ETAP 3:
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty.Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku.
ETAP 4:
Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
ETAP 5:
Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut.
Sos:
Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem.
Smacznego!
Magdalena88
Marika-