mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kieszonka z kurczaka pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obiad mój ulubiony z bakłażanem i piersią z kurczaka w roli głównej

Kieszonka z kurczaka pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kieszonka z kurczaka pod pierzynką

 

  • 1 opakowanie pomysł na papirus
  • 1 bakłażan
  • 5 dkg sera lazur błękitnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
  • Listki Bazyli anyżkowej
  • 7 oliwek czarnych
  • 10 dkg porzeczek czerwonych ja miałam zamrożone zblenderowane
  • sos:
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100ml wody
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu i soli
  • 8 pomidorów suszonych
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kieszonka z kurczaka pod pierzynką
Bakłażana kroję na plastry 1.5 cm , posypuję solą i odstawiam na pół godziny. Każdy plaster myję pod zimną wodą i smażę na patelni grillowej, doprawiam pieprzem. Pierś z kurczaka rozcinam tworząc kieszeń w którą wkładam suszone pomidory. Zawijam w papirus i smażę po 5 minut z każdej strony. Na talerzu wkładam plastry bakłażana, kawałki piersi pokrojonej, kawałki sera lazur. Polewam sosem który robię z mrożonych porzeczek. Do garnka wlewam wodę, sok z pomarańczy, porzeczki, ocet balsamiczny, dodaję sól, pieprz. Na małym ogniu gotuję około 10 minut. Talerz dekoruję pomidorkami, oliwkami, z pomidora dużego robię biedronkę.
Kieszonka z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka porzeczki zamrożone bakłażan
Kieszonka z kurczaka pod pierzynką
Bakłażan pokrojony na plastry posypany solą
Kieszonka z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka z pomidorami suszonymi w papirusie
Kieszonka z kurczaka pod pierzynką
Usmażona pierś z kurczaka w papirusie na patelni