Sposób przygotowania:
Mielona wieprzowina w stylu koreańskim
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy brązowy cukier i na wolnym ogniu karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści podkręcamy ogień i na patelnie wkładamy mielone mięso – mieszając cały czas smażymy około 2 minut.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz odrobinę oleju sezamowego – mieszamy i smażymy 3 minuty. Kiedy mięso się zarumieni i przesmaży wraz z przyprawami na patelnie wlewamy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 10- 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba brązowym cukrem i sosem sojowym (mięso ma być słodko – pikantne ) Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umyty i osuszony szczypiorek kroimy drobno na skos.
Na talerze wykładamy po porcji ryżu, na niego wykładamy porcję mięsa i wszystko posypujemy szczypiorkiem, serwujemy gorące, smacznego.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz odrobinę oleju sezamowego – mieszamy i smażymy 3 minuty. Kiedy mięso się zarumieni i przesmaży wraz z przyprawami na patelnie wlewamy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 10- 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba brązowym cukrem i sosem sojowym (mięso ma być słodko – pikantne ) Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umyty i osuszony szczypiorek kroimy drobno na skos.
Na talerze wykładamy po porcji ryżu, na niego wykładamy porcję mięsa i wszystko posypujemy szczypiorkiem, serwujemy gorące, smacznego.