lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

kisiel z białych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kisiel o wiele lepszy niz ten ze sklepu

kisiel z białych porzeczek

Składniki:

kisiel z białych porzeczek

 

  • 2 szklanki porzeczek-oplukanych i oczyszczonych z szypułek,
  • 5 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemnaiczanej,
  • 4 łyżki galaretki porzeczkowej do ozdoby

Sposób przygotowania:

kisiel z białych porzeczek
Porzeczki przeciaramy przez sitko. 1i3/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W zimnej wodzie(4 łyzki) rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do wody z cukrem-zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier waniliowy i stopniowo, ciagle mieszając przecier porzeczkowy. Nalewamy do miseczek i zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z czerwonym kleksem z galaretki porzeczkowej. kisiel mozna ozdobic takze bita smietana lub sosem waniliowym.