pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kiszka ziemniaczano wzbogacona dziczyzną i wieprzowiną

Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną

 

  • jelito wieprzowe grube 150 cm
  • ziemniaki 14 sztuk
  • dziczyzna 35 dag
  • słonina 35 dag
  • kolendra 2 szczypty
  • ziele angielskie 6 sztuk
  • sól do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cebula 4
  • smalec 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
Dziczyznę mielimy w maszynce do mięsa. Ziele angielskie wraz z kolendrą rozdrabniamy w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką doprawiamy mięso. Dodajemy jeszcze sól. Słoninę mielimy lub drobno siekamy w robocie. Dodajemy do dziczyznę. Wyrabiamy jednolita masę. Doprawiamy jeszcze majerankiem. Jelito wieprzowe płuczemy w wodzie (jeśli jest trzymane w soli musimy wcześniej je wymoczyć przez kilka godzin). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odlewamy 6 łyżek krochmalu. Dodajemy usmażoną cebulę oraz masę mięsną. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do środka jelit wieprzowych. Końce zawiązujemy nitką, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Kiszki przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200C, następnie temperaturę zmniejszamy do 180C . Pieczemy jeszcze około godziny, aż kiszka ładnie się zarumieni. Pod koniec pieczenie kiszkę przewracamy na drugą stronę, aby zarumieniła się równomiernie. Podałem z zimnym mlekiem. Smacznego.
Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
Dziczyznę mielimy w maszynce do mięsa
Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
Słoninę wieprzową również mielimy i dodajemy do dziczyzny
Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
Przyprawiony farsz mieszamy z cebulą i startymi ziemniakami
Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
JElita wieprzowe faszerujemy przygotowaną masą

Tagi:

ziemniaki