Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną
Dziczyznę mielimy w maszynce do mięsa. Ziele angielskie wraz z kolendrą rozdrabniamy w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką doprawiamy mięso. Dodajemy jeszcze sól. Słoninę mielimy lub drobno siekamy w robocie. Dodajemy do dziczyznę. Wyrabiamy jednolita masę. Doprawiamy jeszcze majerankiem. Jelito wieprzowe płuczemy w wodzie (jeśli jest trzymane w soli musimy wcześniej je wymoczyć przez kilka godzin). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odlewamy 6 łyżek krochmalu. Dodajemy usmażoną cebulę oraz masę mięsną. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do środka jelit wieprzowych. Końce zawiązujemy nitką, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Kiszki przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200C, następnie temperaturę zmniejszamy do 180C . Pieczemy jeszcze około godziny, aż kiszka ładnie się zarumieni. Pod koniec pieczenie kiszkę przewracamy na drugą stronę, aby zarumieniła się równomiernie. Podałem z zimnym mlekiem. Smacznego.