Słownik kulinarny

d

Dziczyzna

Dziczyzna
fot. Fotolia
Dziczyzną określa się mięso zwierzyny łownej, do której zaliczamy: dziki, jelenie, sarny, daniele, zające, dzikie króliki oraz dzikie ptactwo, które również klasyfikowane jest jako drób. 3 listopada jest uroczystym dniem rozpoczynającym sezon łowny, ponieważ okres jesieni i wczesnej zimy jest czasem kiedy to jest najsmaczniejsze mięso zwierząt łownych. W kuchni staropolskiej dziczyzna była wyjątkowo docenianym mięsem ze względu na swoje walory smakowe. 

Dziczyzna charakteryzuje się dużą zawartością dobrze przyswajalnego białka i małą tłuszczu oraz  cholesterolu. Mięso jest bardziej ukrwione i mniej otłuszczone w porównaniu do zwierząt hodowlanych, a związane to jest z innymi warunkami bytowania. Co bardzo istotne zwierzyna łowna zawiera czterokrotnie więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu do zwierząt rzeźnych. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, tj. B1, B2 oraz sód, potas, fosfor, wapń, magnez oraz jest bardzo bogate w dobrze przyswajalne żelazo. Idealnie nadaje się na dietę odchudzającą. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe jest mięso z młodych osobników, w szczególności zające, sarny, jelenie. Warto zwrócić uwagę na fakt, że dziczyzna jest pozbawiona substancji dodatkowych, którymi wzbogacane są pasze zwierząt hodowlanych.

Należy pamiętać, że należy spożywać mięso, które zostało przebadane i dopuszczone do konsumpcji. W innym przypadku jesteśmy narażeni na zakażenie ciężkimi chorobami pasożytniczymi, takimi jak włośnica, toksoplazmoza. Mięso należy poddawać odpowiedniej obróbce termicznej.

Dziczyzna wykorzystywana jest do produkcji szynek, kiełbas, pasztetów, gulaszów, pieczeni, zrazów. Mięso można gotować, smażyć, piec. Podstawą pieczeni jest wcześniejsze marynowanie mięsa, najlepiej kilka dni wcześniej. Odpowiednio zamarynowane mięso zadowoli największych smakoszy.
 
 
 
 
Carpaccio z jelenia

Carpaccio z jelenia

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z dzika.

Pasztet z dzika.

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z dziczyzny

Gulasz z dziczyzny

klemens klemens
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: