Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana Eli
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Smacznego!Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki.Na lejek nałożyć jelito,przesuwając do nasady lejka.Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi.W dużym garnku zagotować wodę,dodać kostki bulionowe,włożyć kiszki ziemniaczane i parzyć w temp około 85 stopni (woda musi tylko lekko mrugać) przez 30 minut.Ostrożnie wyjąć kiszki na półmisek.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kiszki na rumiano.Kiszki podawać z sosem pomidorowym.Smacznego!
mania
eli_555
Ja kupiłam jelita na Allegro.
zewa
luna
A.B.