eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kiszka ziemniaczana Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kiszka ziemniaczana gotowana i obsmażona.

Kiszka ziemniaczana Eli

Składniki:

Kiszka ziemniaczana Eli

 

  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 garść majeranku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 5 metrów jelita wieprzowego
  • 2 kostki bulionowe
  • olej do smażenia
  • lejek z grubą końcówką
  • grube nici kuchenne

 

  • Sos pomidorowy

 

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana Eli
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Smacznego!Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki.Na lejek nałożyć jelito,przesuwając do nasady lejka.Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi.W dużym garnku zagotować wodę,dodać kostki bulionowe,włożyć kiszki ziemniaczane i parzyć w temp około 85 stopni (woda musi tylko lekko mrugać) przez 30 minut.Ostrożnie wyjąć kiszki na półmisek.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kiszki na rumiano.Kiszki podawać z sosem pomidorowym.Smacznego!