Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Kiszone ogóraski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze ogórki kiszone- jędrne, bez dziur, twarde. Idealne do pochrupania solo, jako składnik sałatek czy na kanapki.

Kiszone ogóraski

Składniki:

Kiszone ogóraski

 

 

 

 

 

  • 6 cm kawałek chrzanu

 

  • koper

 

  • 3 litry wody

 

  • 3 łyżki soli gruboziarnistej

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszone ogóraski
Na dno 6 słoików o pojemności 0,9 litra wrzucamy po 4 ziarenka ziela angielskiego, 1,5 liścia laurowego, 2 obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, gałązce kopru oraz mniej więcej po 1 cm kawałku obranego i pokrojonego w cienkie plasterki chrzanu. Ogórki dokładnie myjemy, układamy pionowo w słoikach. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy dokładnie sól, odstawiamy do wystudzenia. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i odstawiamy na tydzień w zacienione i niezbyt ciepłe miejsce. Po tym czasie ogórki pasteryzujemy przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy wieczka, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.