Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Kiszone ogórki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tak zaprawiamy ogórki w naszym domku

Kiszone ogórki

Składniki:

Kiszone ogórki

 

  • 2 kg ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 łyżki soli na każdy litr wody, najlepiej sól kamienna nie jodowana
  • koper zielony
  • liść czarnej porzeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki
Ogórki myjemy i układamy w słoikach czy wiaderkach(ja używam wiaderka po kapuście kiszonej albo ogórkach) dodajemy obrane ząbki czosnku, koper i liście czarnej porzeczki. Zalewamy osoloną wodą tak by zakryć ogórki. Zamykamy przykrywką , dociskając by uciekło jak najwięcej powietrza. Po kilku dniach mamy małosolniaczki a po dłuższym czasie kiszone. Proporcje składników mogą się różnić w zależności od ilości kiszonych ogórków.

Tagi:

ogórki