Sposób przygotowania:
Kiszone pomidorki
Pomidorki myjemy zimną wodą, dzięki temu pozostaną twarde. Na dno słoików układamy połamaną gałązkę kopru, kawałek chrzanu oraz kilka ząbków czosnku. Układamy ciasno pomidorki. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i gorczycy. Z soli i wody przygotowujemy zalewę: na 2 litry wody wsypujemy ok 1-1,5 łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia. tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki. Na wierzch każdego ze słoików kładziemy listek porzeczki i szczelnie zakręcamy, po czym przekręcamy słoik do góry dnem. Dzięki temu nakrętki się zassą i słoiki nie będę cieknąć. Pomidorków nie trzeba pasteryzować, zaś po około 2-3 dniach można już cieszyć się ich nietypowym smakiem.
bajtek
światzpiernika
Po dłuższym kiszeniu pomidorki mogą być miękkie, więc należy delikatnie wyciągać je ze słoika, jeśli zależy nam na ich kształcie. Można jednak przechowywać je tak, jak ogórki kiszone.