światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kiszone pomidorki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiszone pomidorki to smaczna niespodzianka w kuchni - smakują jak kiszone ogórki!

Kiszone pomidorki

Składniki:

Kiszone pomidorki

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszone pomidorki
Pomidorki myjemy zimną wodą, dzięki temu pozostaną twarde. Na dno słoików układamy połamaną gałązkę kopru, kawałek chrzanu oraz kilka ząbków czosnku. Układamy ciasno pomidorki. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i gorczycy. Z soli i wody przygotowujemy zalewę: na 2 litry wody wsypujemy ok 1-1,5 łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia. tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki. Na wierzch każdego ze słoików kładziemy listek porzeczki i szczelnie zakręcamy, po czym przekręcamy słoik do góry dnem. Dzięki temu nakrętki się zassą i słoiki nie będę cieknąć. Pomidorków nie trzeba pasteryzować, zaś po około 2-3 dniach można już cieszyć się ich nietypowym smakiem.