Sposób przygotowania:
Papryka pieczona Eli na zimęprzygotowanie papryki
Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć papryki na blachach wysmarowanych olejem. Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec 30 - 40 minut.
przygotowanie papryki cd
Gorące papryki włożyć do toreb foliowych do żywności i odłożyć na 30 minut. Zaparzone papryki wyjąć na dużą miskę i ostudzić. Powstały sok z pieczenia zachować do zupy.
przygotowanie papryki cd
Ostudzone papryki obrać ze skórki i usunąć szypułki i nasiona.
przygotowanie papryki cd
Upieczoną paprykę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach.
przygotowanie papryki
W miseczkach przygotować gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie papryki
Czosnek obrać z łupinek.
przygotowanie papryki
Do każdego słoika włożyć liść laurowy ząbek czosnku, trzy kulki ziela angielskiego i płaską łyżkę gorczycy.
przygotowanie papryki
Do każdego słoika dodać szczyptę soli, wlać łyżeczkę octu i zalać olejem słonecznikowym. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!