eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka pieczona Eli na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upiekłam czerwoną paprykę w piekarniku, obrałam ze skórki i zakonserwowałam w oleju z odrobiną octu.

Papryka pieczona Eli na zimę

Składniki:

Papryka pieczona Eli na zimę

papryka

pozostałe skłądniki

Sposób przygotowania:

Papryka pieczona Eli na zimę

przygotowanie papryki

Papryka pieczona Eli na zimę
Opłukane i osuszone papryki upiec w piekarniku.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć papryki na blachach wysmarowanych olejem. Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec 30 - 40 minut.

przygotowanie papryki cd

Papryka pieczona Eli na zimę
Papryki zaparzyć w torebkach foliowych, wyjąć i ostudzić.

Gorące papryki włożyć do toreb foliowych do żywności i odłożyć na 30 minut. Zaparzone papryki wyjąć na dużą miskę i ostudzić. Powstały sok z pieczenia zachować do zupy.

przygotowanie papryki cd

Papryka pieczona Eli na zimę
Z ostudzonych papryk zdjąć skórki i usunąć szypółki i nasiona.

Ostudzone papryki obrać ze skórki i usunąć szypułki i nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka pieczona Eli na zimę
Ułożyć pokrojoną paprykę w przygotowanych słoikach.

Upieczoną paprykę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach.

przygotowanie papryki

Papryka pieczona Eli na zimę

W miseczkach przygotować gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie papryki

Papryka pieczona Eli na zimę

Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie papryki

Papryka pieczona Eli na zimę

Do każdego słoika włożyć liść laurowy ząbek czosnku, trzy kulki ziela angielskiego i płaską łyżkę gorczycy.

przygotowanie papryki

Papryka pieczona Eli na zimę

Do każdego słoika dodać szczyptę soli, wlać łyżeczkę octu i zalać olejem słonecznikowym. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!