Sposób przygotowania:
Papryka pieczona Eli na zimęprzygotowanie papryki
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518954.jpg)
Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć papryki na blachach wysmarowanych olejem. Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec 30 - 40 minut.
przygotowanie papryki cd
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518955.jpg)
Gorące papryki włożyć do toreb foliowych do żywności i odłożyć na 30 minut. Zaparzone papryki wyjąć na dużą miskę i ostudzić. Powstały sok z pieczenia zachować do zupy.
przygotowanie papryki cd
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518956.jpg)
Ostudzone papryki obrać ze skórki i usunąć szypułki i nasiona.
przygotowanie papryki cd
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518957.jpg)
Upieczoną paprykę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach.
przygotowanie papryki
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518958.jpg)
W miseczkach przygotować gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie papryki
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518959.jpg)
Czosnek obrać z łupinek.
przygotowanie papryki
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518960.jpg)
Do każdego słoika włożyć liść laurowy ząbek czosnku, trzy kulki ziela angielskiego i płaską łyżkę gorczycy.
przygotowanie papryki
![Papryka pieczona Eli na zimę Papryka pieczona Eli na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/papryka-pieczona-eli-na-zime-518961.jpg)
Do każdego słoika dodać szczyptę soli, wlać łyżeczkę octu i zalać olejem słonecznikowym. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!