goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kiszone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezastąpione do zupy pomidorowej

Kiszone pomidory

Składniki:

Kiszone pomidory

 

  • pomidory najlepiej odmiana lima 2 kg
  • korzeń chrzanu 5-7 cm
  • czosnek po 2 ząbki na słoik
  • koper
  • woda 1 1/2 l
  • sól 2 1/2 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszone pomidory
Pomidory myjemy. Do wyparzonych słoików przekładamy po 2 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu. Przekładamy pomidory, a na wierzch dajemy koper (głównie baldach). Do przegotowanej wody dajemy sól, mieszamy i solanką zalewamy nasze pomidory (nie zalewamy ich do pełna, gdyż podczas kiszenia nieznacznie zwiększą swą objętość). Słoiki zakręcamy i odstawiamy.