Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Kiszony barszcz czerwony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taki barszcz właściwie "robi się" sam, jest zdrowy i wspaniale smakuje.

Kiszony barszcz czerwony

Składniki:

Kiszony barszcz czerwony

 

  • 3 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża pietruszka (korzeń)
  • plaster selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie)
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!

 

Sposób przygotowania:

Kiszony barszcz czerwony
Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać aby dokładnie się rozpuściły.



Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy czosnek, chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.



Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego.



Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni, ale zaręczam, że wcześniej go wypijecie. Można go przelać do słoiczków i zapasteryzować, ale lepiej zrobić sobie świeży...