edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Klasyczne kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka czyli tradycyjne kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek. Najlepiej smakują odsmażone na drugi dzień i sosem.

Klasyczne kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne kopytka

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne kopytka
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Odcedzamy ziemniaki, chwilkę ostudzamy i rozgniatamy przez praskę na stolnicę.

3. Do ziemniaków dodajemy przesiana przez sitko mąkę oraz jajka. Solimy.

4. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby posypujemy jeszcze mąką. Nie ugniatamy zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt twarde.

5. W dużym garczku zagotowujemy wodę i odrobinę solimy.

6. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z nich wałeczki i kroimy na tzw. Kopytka około 2 cm.

7. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody i gotujemy około 4 - 5minut, od wypłynięcia kopytek na wierzch. Podczas gotowania mieszamy łyżka gotujące się kopytka. Wyławiamy na talerz ugotowane kopytka przez łyżkę cedzakową.

8. Podajemy ze smażona cebulką i boczkiem, sosem pieczarkowym lub gulaszem.
Klasyczne kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
Klasyczne kopytka
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy jajka
Klasyczne kopytka
Do ziemniaków i jajek dodajemy przesiana mąkę
Klasyczne kopytka
Z zagniecionego ciasta formujemy waleczki i kroimy na tzw. Kopytka