Sposób przygotowania:
Klasyczne kopytka
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedzamy ziemniaki, chwilkę ostudzamy i rozgniatamy przez praskę na stolnicę.
3. Do ziemniaków dodajemy przesiana przez sitko mąkę oraz jajka. Solimy.
4. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby posypujemy jeszcze mąką. Nie ugniatamy zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt twarde.
5. W dużym garczku zagotowujemy wodę i odrobinę solimy.
6. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z nich wałeczki i kroimy na tzw. Kopytka około 2 cm.
7. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody i gotujemy około 4 - 5minut, od wypłynięcia kopytek na wierzch. Podczas gotowania mieszamy łyżka gotujące się kopytka. Wyławiamy na talerz ugotowane kopytka przez łyżkę cedzakową.
8. Podajemy ze smażona cebulką i boczkiem, sosem pieczarkowym lub gulaszem.
2. Odcedzamy ziemniaki, chwilkę ostudzamy i rozgniatamy przez praskę na stolnicę.
3. Do ziemniaków dodajemy przesiana przez sitko mąkę oraz jajka. Solimy.
4. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby posypujemy jeszcze mąką. Nie ugniatamy zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt twarde.
5. W dużym garczku zagotowujemy wodę i odrobinę solimy.
6. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z nich wałeczki i kroimy na tzw. Kopytka około 2 cm.
7. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody i gotujemy około 4 - 5minut, od wypłynięcia kopytek na wierzch. Podczas gotowania mieszamy łyżka gotujące się kopytka. Wyławiamy na talerz ugotowane kopytka przez łyżkę cedzakową.
8. Podajemy ze smażona cebulką i boczkiem, sosem pieczarkowym lub gulaszem.