Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klasyczny bigos na kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy bigos jest niejednokrotnie daniem goszczącym na naszych stołach podczas rodzinnych imprez. Ten bigos przygotowałam własnie na takie spotkanie i był pyszniutki.

Klasyczny bigos na kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczny bigos na kiszonej kapuście

 

Sposób przygotowania:

Klasyczny bigos na kiszonej kapuście
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i szatkujemy dość drobno, kiełbasę kroimy w kostkę.Kiełbaskę przekładamy na patelnie i podsmażamy na złoto Do garnka wkładamy kości wędzone, przekładamy na wierzch kapustę, zalewamy woda do wysokości kapusty, dodajemy mięso wieprzowe oraz sól, ziele angielskie i liść laurowy i całość gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez 2-3 godziny. Mięsko gotujące w kapuście rozdzielamy na mniejsze kawałki Następnie do całości dodajemy podsmażona kiełbasę wraz z tłuszczykiem. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy razem około 30 - 40 minut
Klasyczny bigos na kiszonej kapuście
Etap 1 do garnka przekładamy kości wędzone
Klasyczny bigos na kiszonej kapuście
Etap 2 na kości dodajemy poszatkowaną kapustę
Klasyczny bigos na kiszonej kapuście
Etap 3 dodajemy mięso liść i ziele oraz sól
Klasyczny bigos na kiszonej kapuście
Etap 4 całość gotujemy dodając kiełbaskę i doprawiając