kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny bigos. Przygotowany z kiszonej kapusty z dodatkiem dyni, białej kiełbasy i pomidorów. Polecam do drugiego dania lub z pieczywem.

Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą
Z dyni usuwamy pestki i obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.

W międzyczasie sparzamy pomidory i wkładamy do zimnej wody, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.

Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Cebulę, kiełbasę i pomidory dokładamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem przez 10 minut.
Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą
W garnka wkładamy kapustę kiszoną, startą dynię, ziele angielskie, listki laurowe i wodę.
Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy.
Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą
Białą kiełbasę kroimy na mniejsze części.
Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą
Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.